Projects

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ

Ηχητικός περίπατος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Αεροφωτογραφία του Γεωπονικού μέσων 20ου αιώνα
  • Άποψη του κεντρικού κτηρίου του Γεωπονικού, δεκαετίας 70'. Πηγή: Περιοδικό "Τριπτόλεμος", τεύχος 29
  • Χάρτης κτηρίων Οθωνικής εποχής Πηγή: Άρθρο των Ι. Χρονόπουλου, Α. Παπαγεωργίου- Βενετά, Α. Μποφίλια και Ch. Valentien, δεξιά φωτό της στέρνας του Hansen (1838)
  • Το παλιό θερμοκήπιο (οθωνικής περιόδου). Φωτό: Δημήτρης Πάρθυμος
  • Χάρτης κατασκευών της Οθωμανικής περιόδου. Στα δεξιά: Το κονάκι του Χασεκή και στο βάθος η Αθήνα (Gandy, 1818, υδατογραφία) Πηγή: Άρθρο των Ι. Χρονόπουλου, Α. Παπαγεωργίου- Βενετά, Α. Μποφίλια και Ch. Valentien
  • Η κρίνη του Χασεκή (17ος αι.) Πηγή: Άρθρο των Ι. Χρονόπουλου, Α. Παπαγεωργίου- Βενετά, Α. Μποφίλια και Ch. Valentien
  • Κατάλοιπα του οχυρωματικού τείχους του Χασεκή (17ος αι.) Φωτό: Δημήτρης Πάρθυμος
  • Μυθολογίες: Η ελιά του Πλάτωνα
  • Χάρτης του ηχητικού περιπάτου με τις στάσειςτου. (Βάση χάρτη: AREA)
  • Ακροατές. Φωτό: Δημήτρης Πάρθυμος
  • Ακροατές. Φωτό: Δημήτρης Πάρθυμος
  • Ακροατές
Τυπολογία
Ηχητικός Περίπατος
Σύλληψη
MoY
Αφηγητές
Alexi Kaye Campbell, Κόρα Καρβούνη, Άγγελος Πάνου
Ήχος
Νίκος Τριανταφύλλου
Στα πλαίσια του
Γεωμετρίες 2018

Μας πήρε πολύ χρόνο. Χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες, 87 επισκέψεις, 174 ώρες επί τόπου, 15 συνεντεύξεις και εξονυχιστική έρευνα για να αρχίσουμε να καταδυόμαστε αργά στον κόσμο του. Προσωρινά τόπος εικαστικής έκθεσης, κανονικά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έντονη φοιτητική (ζωική και φυτική!) παρουσία, παλιότερα πειραματικός κήπος για νέα είδη χλωρίδας φερμένα από μακρινές χώρες κατά τη βούληση της Αμαλίας, πιο πριν τσιφλίκι και κονάκι ενός αιμοβόρου βοεβόδα των Οθωμανικών χρόνων, ακόμη πιο πριν χωράφια καλλιεργημένα από αμέτρητες γενεές ντόπιων γεωργών, που κάτω από τις ελιές τους περιδιάβαιναν ακόμη και ο Πλάτωνας με τους μαθητές του.

Πρόκειται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το οποίο μας κάλεσαν να δημιουργήσουμε έναν ηχητικό περίπατο οι επιμελήτριες Locus Athens. Ο σκοπός ήταν να συστήσουμε στο ευρύ κοινό, με το βιωματικό αυτό μέσο, το τεράστιο, συναρπαστικό οικοσύστημα που κρύβεται πίσω από τα κάγκελα στις δύο πλευρές της Ιεράς Οδού.

Η μάζα των πληροφοριών από τη μία και η περιπλοκότητα του χώρου 250 στρεμμάτων, από την άλλη στάθηκαν σαν ογκόλιθος μπροστά μας. Έπρεπε να τα διερευνήσουμε όλα, να τα δούμε, να τα φανταστούμε, να τα περπατήσουμε, να τα ακούσουμε ξανά και ξανά ώστε να ξεκινήσουμε να πλέκουμε μια αφήγηση με συνοχή. Να χαράξουμε μία ξεκάθαρη πορεία ανάμεσα σ’ αυτά που δεν φαίνονται, σ’ αυτά που φαίνονται και σ’ αυτά που δεν είναι αυτά που φαίνονται, ώστε το μέρος να αποκτήσει νόημα, να ερμηνευθεί η τωρινή του εικόνα και να γίνει κατανοητός ο πλούτος του.

Το απόσταγμα της προσπάθειας αυτής είναι ένας περίπατος 30 λεπτών με mp3 player και ακουστικά, όπου μία φωνή, το «πνεύμα» του Γεωπονικού, καθοδηγεί τα βήματα και το βλέμμα μας, μας δίνει οδηγίες πλοήγησης, μας ενημερώνει για ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, για αλήθειες και ψέματα, για αστικούς μύθους, μας διηγείται φανταστικές ιστορίες και προβάλει όλα αυτά πάνω σε ότι κοιτάζουμε κάθε στιγμή στέκοντας ταυτόχρονα κριτικά απέναντί τους.

Με αφετηρία το κεντρικό κτήριο της Σχολής, οι επισκέπτες περπατούν, χάνονται, σταματούν και ξαναβρίσκουν το δρόμο τους μέσα από πύλες, κήπους, ερείπια και κατασκευές, καταλήγοντας ψηλά, στην πίσω βεράντα του κτηρίου Ισαακίδη, απ’ όπου μπορούν επιτέλους να δουν ολόκληρο το campus, γνώριμο πια χάρη στην αφήγηση, μέσα στον ευρύτερο αστικό τοπίο και να δουν, ελπίζουμε, και τις κρυμμένες δυνατότητες που έχει για εξέλιξη, γιατί ένα οικοσύστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει συνέχεια.

Η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν πολύ θετική. Μεγαλύτερη ικανοποίηση μας έφερε όμως η αντίδραση ορισμένων καθηγητών και φοιτητών της σχολής που μίλησαν για αλλαγή οπτικής και πραγματική αφύπνιση ως προς το χώρο που περιδιαβαίνουν καθημερινά.

Δική μας ευχή θα ήταν ο ηχητικός περίπατος να παραμείνει διαθέσιμος στη βιβλιοθήκη, ώστε η εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα να μπορεί να τον ακούσει και να συνδεθεί καλύτερα με το χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Services

Moy Is

Let’s talk

 

Stream or Download

Dexameni / Reservoir audio walk

or Here

Go to Fokylidou 25
Put on your headphones
Play on your mobile phone or mp3 player

 

Έλενα Ζαμπέλη
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου

25, Φωκυλίδου 10673, Αθήνα
moy